ETC Kv Ran Västerås - Puustelli Projekt

ETC Kvarteret Ran


Område: Öster Mälarstrad - Västerås
Fastigheter: Kv Ran
Arkitekt: Kaminsky Arkitektur
Bostadsförening: Kv Ran-ETC
Byggår: 2021
Kök: Puustelli Miinus

I dessa hus är endast det bästa nog. Man valde Puustelli Miinus av många anledningar, men främst för hållbarheten och dom låga utsläppen. Detta är verkligen ett supermiljökök.

Stommarna är av det senaste sortimentet FosbART precis som luckorna. Stommen består av biokomposit med hyllplan i borstad OSB. Luckan är även den i borstad OSB med kanter av björk. Bänkskivorna i svartlaserad björk kröner verket. Man har även luckats få med skjutdörrar i FosbART för att maximera förvaringen i köken. 

Det här är klimatsmarta trähus rakt igenom. Inga kompromisser. Bostäderna är hälsosamma och har hög komfort med frisk luft och jämn temperatur både sommar och vinter. Man gör sin egen energi från hustaken och balkonger, den mesta uppvärmningen kommer från dom själva: husen är kraftigt isolerade i träfiber och har värmeväxling av den tysta ventilationsluften. Man knyter ihop flera hus till ett gemensamt solcells­nät och sparar energi genom att husen har mycket låga förluster och återvinner varmvatten. Man duschar med 90 procent lägre vattenförbrukning än slösande hus. Varmt vatten får vi från solen, ljus i gemensamma utrymmen från sol via fiber (ingen el), dom har plats för en damm med regnvatten och kanske någon vill se fiskar röra sig där.

I två år har ETC jobbat med att ta fram planer, all teknik och alla riktningar, liksom alla förhandlingar med myndigheter. Det har varit ett drygt arbete med mycket omgörningar och detaljarbete. Tack vare ett stort stöd från Boverket (8 miljoner) kommer dom kunna utveckla energilösningar som är unika i all sin enkelhet. ETC´s lösningar blir också forskningsprojekt. Finansieringen är via allmänheten.

 

<< Alla referensprojekt

 

ETC Kv Ran Västerås - Puustelli Projekt
Fasader i fyra våningar.

 

ETC Kv Ran Västerås - Puustelli Projekt

 

ETC Kv Ran Västerås - Puustelli Projekt

 

<< Alla referensprojekt

 

Kontakta projektförsäljning

Projekt
Marknadsföringstillstånd