FUNDERA PÅ DIN DAG, VAR GÖR DU I KÖKET?
Frukost, matsäck, mellanmål, middag, kvällsmacka. Köket behövs många gånger under dagen.
När man börjar planera ett nytt kök, som ska vara mer funktionellt än det som man redan har börjar man med vardagliga observationer.
Vad händer i just ditt kök? Samlas man där många gånger om dagen? Är det en kock eller flera? Bakas det mycket? Behövs det mycket arbetsytor? Hur mycket porslin finns det? Eller är det frågan om en stor familj som kan underlätta vardagen med två kylskåp och två diskmaskiner?
Känn efter hur du vill använda köket
Planerna baseras på dina och kökets behov. Bli din egen inredningsarkitekt för ditt hem och skriv ner några av utgångspunkterna för din köksplanering. Oavsett vilka utgångspunkterna är för din köksplanering är det bra att sammanfatta dem redan från början. Gör en inventering över vilka behov du har.
Inventering
Faktum är att man aldrig har tillräckligt med förvaring. Om det fanns tomma utrymmen först, har man snart fyllt dem. Det är därför viktigt att basera din köksplanering genom att inventera ditt nuvarande kök. Har du några onödiga saker i skåpen, behöver köket ny utrustning och vilka mer utrymmen behövs?
Inventeringen skapar en realistisk ram för dina förvaringsbehov och det är oerhört viktigt att överväga att både kassera och köpa nytt. Utan en inventering är det svårt att designa fungerande förvaringsmöbler. Det är en bra idé att utforma varje låda och skåp för specifika saker, så att de fungerar på bästa möjliga sätt. Det är också viktigt att veta hur stora lådor man behöver för t ex tallrikar eller skålar och hur skåpen ska delas in för glas och koppar.
Vad fungerar dåligt i det nuvarande köket?
För att specificera kriterierna för ett funktionellt kök hjälper det om man har skrivit ner vad som inte har fungerat i det nuvarande. Vissa problem kanske inte är så vanliga. Det kan till exempel vara att du märker under ett bullbak att det inte finns tillräckligt med arbetsyta för denna syssla. Några av problemen kan hittas dagligen – som att sortera avfall, kan vara svårt när det inte finns plats för sortering, kylskåpet är för litet, spisen är för långsam, för lite förvaringsutrymme – så det blir svårt att hålla ordning i köket eller när två personer försöker laga mat tillsammans är de hela tiden i vägen för varandra.
Skriv upp alla problem och försök att undvika dessa misstag i din kommande köksplanering.
Var måste du kompromissa?
Även om listan över dina önskemål är lång och förväntningarna över funktionalitet är hög, måste man vara realistisk när man planerar. Om man renoverar det befintliga köket är det inte troligt att man hittar nya kvadratmetrar utan att riva en vägg eller två. I sådana fall är det viktigt att man ser sina förbättringsbehov på ett realistiskt sätt. Det är kanske inte är möjligt att få mer förvaringsutrymme, men det är då viktigt att göra förvaringsmöblerna mer effektiva.
Det finns därför skäl att titta på önskelistan kritiskt och realistiskt. Fundera noga över vilka önskemål du kan tänka dig att kompromissa och vilka du inte kan.
Hörnstenarna i ett fungerande kök
De viktigaste hörnstenarna i ett fungerande kök är: funktionella bänkskivor, strategiskt placerade funktioner, tillräckliga arbetsytor samt bra förvaringsutrymme.
Arbetsytorna utsätts för det största slitaget, så det lönar sig att investera i dem. Ska arbetsytorna tåla värme? Bakas det på arbetsytorna? Vill du ha underhållsfria arbetsytor? Arbetsytorna är det viktigaste elementet i köket och de ska hålla länge.
Strategiskt placerade funktioner gör det däremot effektivt att arbeta i köket. Tillräckliga arbetsytor ger plats åt flera kockar samtidigt som tillräckligt med förvaringsutrymme gör det lätt att hålla ordning i köket. Utrustning av hög kvalitet sparar tid, underlättar matlagningen och stöder kökets funktionalitet.
Hörnstenarna i ett fungerande kök skapas av grundarbetet i köksplaneringen. När designen utgår från dina egna noggrant genomtänkta behov garanteras köksfunktionaliteten!