Pieni keittiö haastaa suunnittelijan

Ett litet kök är en utmaning för planeraren


Ett litet kök kan vara en utmaning också för en erfaren köksplanerare när målet är att lösa bristen på utrymme på bästa möjliga sätt.

Identiefiera dina egna behov i köket

När du planerar ett litet kök är det bra att fundera på vilka funktioner som är nödvändiga för att köket ska fungera, och å andra sidan om det finns något som du medvetet är beredd att avstå från. Du kan fundera till exempel på vilket som är viktigast för dig; största möjliga bänkskivor eller största möjliga förvaringsutrymmen. Trots utrymmesbrist är det också i små kök möjligt att få goda förutsättningar för både matlagning och måltider. Bra planerat litet kök är fungerande, känns rymligt och ser stiligt ut.

När man planerar köket är det viktigt att man funderar på vara allt ska placeras. Plats för små köksmaskiner, förvaringsutrymmen för kärl samt lösningar som passar för torrvaror. Om arbetsutrymmet är litet kan det maximeras genom att hålla bänkskivorna tomma från köksmaskiner och andra redskap. Finns det ett matbord i köket eller i närheten av köket, kan det samtidigt också användas som en plats för matlagning, om det inte annars finns tillräckligt med arbetsutrymme. Om det finns tillräckligt med förvaringsutrymme i ditt kök kan du fundera på om du kan offra en övre låda och i den ha en mekanism som ger mer arbetsutrymme genom att dra ut den.

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan
Om det finns tillräckligt med förvaringsutrymme i ditt kök kan du fundera på om du kan offra en övre låda och i den ha en mekanism som ger mer arbetsutrymme genom att dra ut den.

 

Ett litet kök är en utmaning särskilt i stadsbostäder. Om köket i ditt hem närmast är en kokvrå kan du fundera på om det är möjligt att integrera köket med vardagsrummet. Kan kökssnickerierna tas med i bostadens övriga inredning och utvidga köksskåpen som fast inredning i vardagsrummet? Skåpen behöver inte vara lika djupa som i köket och ser då mer ut som möbler. Kärl kan också förvaras i vardagsrummet. Och på bänkskivan kan du i stället skapa ett snyggt kaffeställe med kaffebryggare.

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan

Köket kan möbleras från golv till tak.

Ett litet kök kan vara högt. Då kan förvaringsutrymmena utvidgas uppåt, till exempel ända upp till taket. Ju högre skåpet är, desto högre köksstege behöver du. Utnyttjandet av de högsta skåpen kan då bli arbetsamt och därför ska du inte placera de mest använda kärlen och varorna där. I de övre skåpen kan du gärna installera glashyllor så att du underifrån kan se vad som finns på hyllan. I väggskåp kan du dock också installera en mekanism som sänker hyllan så att den lättare kan nås.

Om det finns utrymme i köket lönar det sig att genomföra de nedre skåpen på ett genomtänkt sätt med lådor i stället för med skåp med sidogångjärn.

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan

Om det finns utrymme i köket lönar det sig att genomföra de nedre skåpen på ett genomtänkt sätt med lådor i stället för med skåp med sidogångjärn. Därigenom får du lätt tillgång till hela skåpdjupet. I skåp med sidogångjärn glöms varor och livsmedel i hyllans bakre del lätt bort och är svåra att få tag på. Även smala s.k. apoteksskåp kan fungera bra i ett sådant utrymme t.ex. för att förvara kryddor. När hela mekanismen kommer ut ur skåpet kan du lätt ta det du behöver.

Det finns mindre modeller av vitvaror

Också vid köp av vitvaror finns det lösningar som sparar utrymme. Räcker det till exempel med en 45 cm bred diskmaskin i stället för en som är 60 cm bred? Behöver du en separat ugn och mikrovågsugn, eller kan de ersättas med en kombinerad ugn? Det finns också kylanordningar av olika storlek, så det lönar sig att noggrant fundera över behovet av kylskåp och frysar.

Om planeringen av ett litet kök fortfarande efter dessa råd känns besvärligt, finns det ändå lösningar som underlättar vardagen i ett litet kök. Börja planeringen med att göra upp en lista på det som du absolut behöver i ditt kök och som du vill ha även i fortsättningen. När listan är klar är det enklare att kontakta köksplaneraren.

Läs även
Skandinaavinen keittiö
Skandinaviskt kök

Det skandinaviska köket är av tradition vitt, stilrent och eventuellt kombinerat med naturfärgat trä. Med traditionell skandinavisk inredning avses en lugn stämning, ljusa ytor, svarta accenter, tränyanser och funktionalism. De nordiska vintrarna är mörka och därför är en ljus inredning lockande. Det här är en stil som många vill kopiera runt om i världen!

Musta keittiö on mahdollisuus musta ja musta
Ett svart kök är en möjlighet

Allt fler nordiska hem drömmer om ett svart kök. Det svarta köket började komma redan för några år sedan, och nu kan man kalla det för en ny köksklassiker. Det svarta ger stil i inredningen, och nu har den från att ha varit en accentfärg börjat spela huvudrollen också i köket. Svart är en möjlighet och finns i många stilar. Vitt har varit den dominerande färgen och normen i köken i åratal. Kanske, just därför känns det svarta köket som ett stort steg ut ur det egna bekvämlighetsområdet. Men vi kan bara konstatera att det är ett steg som det lönar sig att ta!

Valkoinen keittiö muuntuu moneksi
Ett vitt kök kan lätt omformas

Köksfärgen spelar ingen roll, bara den är vit. Detta kunde vara de inledande orden i en lärobok om finländsk köksplanering. Vi har under de senaste åren i allt större utsträckning märkt att även om kök levereras ur vår fabrik också i svarta färger, naturliga träfärger och även i andra nyanser är den absoluta favoriten vitt i olika nyanser och former. Ett vitt kök verkar vara ett tryggt val från år till år och som aldrig blir omodernt.