Keittiöideoita Musta keittiö

Ett svart kök är en möjlighet


Allt fler nordiska hem drömmer om ett svart kök. Det svarta köket började komma redan för några år sedan, och nu kan man kalla det för en ny köksklassiker. Det svarta ger stil i inredningen, och nu har den från att ha varit en accentfärg börjat spela huvudrollen också i köket. Svart är en möjlighet och finns i många stilar. Vitt har varit den dominerande färgen och normen i köken i åratal. Kanske, just därför känns det svarta köket som ett stort steg ut ur det egna bekvämlighetsområdet. Men vi kan bara konstatera att det är ett steg som det lönar sig att ta!

För många känns det svarta köket som ett stort steg ut ur det egna bekvämlighetsområdet

Hur ofta har du hört påståendet att du kommer att bli trött på det svarta köket?  Men svart är inte alls tråkigt. Tvärtom! Svart är modigt, starkt och snyggt. I rätta proportioner ger ytstrukturer och ytmönster sin egen krydda vid planeringen av ett svart kök. Det finns många materialalternativ, och om du så vill kan du också lätt kombinera nästan vad som helst med det svarta köket.

Musta keittiö on mahdollisuus
Att kombinera olika svarta ytor gör köket mer intressant.

 

Du har kanske också hört påståendet: ”Det är svårt att hålla ett svart kök rent och fingeravtrycken syns på svarta dörrar.” Vårt svar på dessa påståenden är att det inte är svårare att hålla ett svart kök rent än ett vitt. Ytorna ska förstås torkas och underhållas, men detsamma gäller också för andra färger. På svarta ytor kan vissa spår synas lättare, men å andra sidan får det dig också att reagera och åtgärda saken, så att spåren inte fastnar på ytorna. Det är lätt att hålla ytorna rena i ett svart kök med en mikrofiberduk och ett milt tvättmedel. Precis samma skötselanvisningar gäller som för andra köksytor. "Det inte är svårare att hålla ett svart kök rent än ett vitt. Ytorna ska förstås torkas och underhållas, men detsamma gäller också för andra färger."

Du kan ändra stilen genom att kombinera olika material och struktur.

Det mest klassiska alternativet är att kombinera svart och vitt. Vitt lättar upp inredningen, även om vitt finns endast på bänkskivorna. Men inget förbjuder dig att kombinera vita övre skåp med svarta nedre skåp. Och den här kombinationen fungerar säkert också tvärtom. Vitt är en säker och trygg kombination med svarta inventarier.

Musta keittiö on mahdollisuus musta ja valkoinen
Svart och vitt tillsammans är ett säkert val.

 

Att förena svart med naturliga tränyanser är också en fungerande kombination. Tränyanser skapar stämning i köket. Lönnens ljusa, lite svala nyans ger köket ett modernt utseende, medan en traditionell oljad ekyta ger köket mer hemtrevlig värme och rustik stämning.

Musta keittiö on mahdollisuus musta ja puu
Svart färg tillsammans med träfärgad är också en välfungerande kombination.

 

Många anser att stilen också påverkar eventuella färgval. Vi föreslår i stället att tänka lite annorlunda. Färger begränsar sig inte bara till en viss stil, utan en stil kan du skapa precis runt det färgtema som du själv anser att är rätt.


Enfärgat svart kök väcker uppmärksamhet.

I ett modernt monokromatiskt kök kan alla bänkskivor, skåp och handtag vara svarta eller i svarta nyanser. Föreställ dig en bild av släta svarta luckor med satinaktiga ytor, en vacker, svart bänkskiva med matt yta och svarta hushållsapparater. Visst är bilden harmonisk! Det är inte nödvändigt att kombinera svart med andra färger. I ett sådant här kök skapar olika glansgrader och ytstrukturer en intressant helhet.

 

Musta keittiö on mahdollisuus musta ja musta
I ett modernt kök kan allting från bänkskivor och skåp till handtag vara i svart eller olika nyanser av svart.

 

Det är inte nödvändigt att kombinera svart med andra färger. I ett sådant här kök skapar olika glansgrader och ytstrukturer en intressant helhet.

Ofta uppfattas det svarta köket vara uttryckligen modernt och stilrent. Det finns dock inget som hindrar dig från att förverkliga ett rustikt och romantiskt kök i svart. Glänsande, snygga luckor med reliefspeglar i kombination med handtag i mässingfärg eller porslin, gallerglasluckor och kanske också dekorativa lister ovanpå skåpen blir i svart genomförande en visuellt charmig syn i ett gammalt timmerhus. Bänkskivorna kan ha ytor med till exempel vit marmor och helheten fulländas av vackra mellanrumrumsplattor som lagts i fiskbensmönster och en stilig tapet eller timmervägg kan utgöra en bakgrund i köket.

Musta keittiö on mahdollisuus kiiltävä
Vackert glänsande spegelluckor, tillsammans med mässingshandtag och vitrinskåp fungerar fantastisk ihop i det här gamla timmerhuset.

 

Det finns dock inget som hindrar dig från att förverkliga ett rustikt och romantiskt kök i svart.

Många gånger fastnar vi i de rådande trenderna och vi kan inte ens önska oss något annat. Alla är inte kreativa och en del kan föreställa sig saker först efter att ha sett dem själva. Här kan våra butiker hjälpa dig. Vi modellerar ett sådant kök som just du vill ha. Därefter kan du lättare fatta ett beslut. Var djärv och förverkliga ditt drömkök.

 

Läs även
Musta mäntykeittiö
Svart furukök

Det här furuköket är fullt av natur och ljus. Träytor av olika slag gör köket lockande.

Esimerkkihinta, musta keittiö, Puustelli
Dominerande svart smälter utmärkt in i ett vitt hem

I ett modernt vitt hem kan ett svart kök vara en utmärkt blickfångare. Eleganta svarta och ljusa vita färger samt varma tränyanser skapar en fräsch kombination.

Musta koivukeittiö
Modernt svart björkkök

Björk är hållbart och lämpar sig också utmärkt som material i kökets luckor. Svarta björkluckor och en svart ho som sänks ner i bänkskivan skapar en enhetlig och stilig kökshelhet.