Skandinaavinen keittiö

Skandinaviskt kök


Det skandinaviska köket är av tradition vitt, stilrent och eventuellt kombinerat med naturfärgat trä. Med traditionell skandinavisk inredning avses en lugn stämning, ljusa ytor, svarta accenter, tränyanser och funktionalism. De nordiska vintrarna är mörka och därför är en ljus inredning lockande. Det här är en stil som många vill kopiera runt om i världen!

Det skandinaviska köket är som ett målningsunderlag på vilket du kan börja måla en egen inredningsvärld

Vid en närmare betraktelse ser man dock att den skandinaviska inredningen varierar i olika stilar. Det finns inte bara en skandinavisk inredningsstil. Det moderna skandinaviska köket är fungerande, stilrent, kanske till och med stramt. Luckorna och stommarna är vita och bänkskivorna kan vara av glänsande vit kvarts, svart sten eller keramiska med marmoryta. De är användarvänliga, fräscha och ljusa. Svarta accenter i kranen, diskhon eller armaturen ger köket ett stiligt utseende. Färgskalan i detaljerna och till exempel i kärlen kan ha inslag av puderrosa eller gröndisiga nyanser. Denna stil kombinerar starkt med vackra inhemska designföremål och snygg, okonstlad armatur.

Det moderna skandinaviska köket är fungerande, stilrent, kanske till och med stramt.

I dag ser man också många skandinaviska kök där man tagit större intryck av danskarnas hygge. Köksskåpen kan ha svarta nyanser eller andra ljusa, brutna nyanser. I handtagen och kranen glänser mässing, belysningen är mjukare och stämningen hemtrevlig. I ett sådant hygge-kök används som material i bänkskivor kanske trä eller andra mjuka nyanser i brunt, grått, beige. Kanske passar en mörk laminatskiva med marmormönster bra i detta sammanhang? I armaturen och detaljerna kan det finnas rotting och inredningen är också i övrigt mer riklig än i det moderna skandinaviska köket. Handgjorda textilier, kärl och trädetaljer ger extra kryddor i denna stil.

Skandinaavinen keittiö
Att ta med gröna växter och örter i köksinteriören fräschar upp utseendet.

 

Ett bärande element i all skandinavisk inredning, inklusive köket, är att naturen syns inomhus. I det skandinaviska köket kan det betyda trä används som material i bänkskivor och luckor. Att låta grönväxter och örter ingå i kökets inredning är också ett enkelt sätt att ge köket ett utseende. Likaså är det självklart att när man talar om naturen utgör också ekologiska aspekter en viktig del av denna filosofi. Det moderna skandinaviska köket beaktar också ekologiska synvinklar genom att se till att det finns tillräckligt med utrymme för återvinning och tillräckligt med återvinningskärl.

Hållbarhet, funktionalitet, rena material, omformbarhet och tidlöshet är viktiga ingredienser i det skandinaviska tänkesättet.

I dagens skandinaviska kök ser man också många lösningar utan väggskåp eller delvis utan väggskåp. Det avviker helt från det som har varit brukligt i finländska kök. I Finland har vi haft för vana att möblera från golv till tak! När du i köket har planerat lämpliga förvaringsplatser för allt det nödvändiga, och det finns inga onödiga saker, är det möjligt att utelämna åtminstone en del av väggskåpen och låta köket vara lite luftigare. I synnerhet i ett hygge-kök kan det i stället för väggskåp finnas rustika vägghyllor där man placerat de vackraste köksföremålen. I ett modernt kök kan man också lämna bort hyllorna och istället installera vackra lampor på väggen eller i taket för att belysa bänkskivorna.

Skandinaavinen keittiö
Ek, som ett naturligt material, kombinerat med vitt är ett klassiskt skandinaviskt val.

 

Det skandinaviska köket kan utöver de ovan nämnda stilarna också vara mycket annat eller en blandning av dem. Det skandinaviska köket älskar starka grafiska mönster. De kan tillsättas i tapeter och textilier eller som synliga kakelplattor i mellanrum. En motsvarande effekt i köket får du genom att du väljer en klar färg som upprepas i detaljerna i kökets inredning. Du kan också tänka som att ett skandinaviskt kök är ett målningsunderlag på vilket du kan börja måla en egen inredningsvärld.

Skandinaavinen keittiö
De vackraste köksredskapen och maten kan visas spektakulärt i de öppna hyllorna.
Läs även
Musta keittiö on mahdollisuus musta ja musta
Ett svart kök är en möjlighet

Allt fler nordiska hem drömmer om ett svart kök. Det svarta köket började komma redan för några år sedan, och nu kan man kalla det för en ny köksklassiker. Det svarta ger stil i inredningen, och nu har den från att ha varit en accentfärg börjat spela huvudrollen också i köket. Svart är en möjlighet och finns i många stilar. Vitt har varit den dominerande färgen och normen i köken i åratal. Kanske, just därför känns det svarta köket som ett stort steg ut ur det egna bekvämlighetsområdet. Men vi kan bara konstatera att det är ett steg som det lönar sig att ta!

Valkoinen keittiö muuntuu moneksi
Ett vitt kök kan lätt omformas

Köksfärgen spelar ingen roll, bara den är vit. Detta kunde vara de inledande orden i en lärobok om finländsk köksplanering. Vi har under de senaste åren i allt större utsträckning märkt att även om kök levereras ur vår fabrik också i svarta färger, naturliga träfärger och även i andra nyanser är den absoluta favoriten vitt i olika nyanser och former. Ett vitt kök verkar vara ett tryggt val från år till år och som aldrig blir omodernt.

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan
Ett litet kök är en utmaning för planeraren

Ett litet kök är också för en erfaren köksplanerare en utmaning när målet är att på bästa möjliga sätt lösa bristen på utrymme. När du planerar ett litet kök är det bra att särskilt noggrant fundera på vilka funktioner som är nödvändiga för att köket ska fungera, och å andra sidan om det finns något som du medvetet är beredd att avstå från.