Brf Shiitake 4 Exterior

Kvarteret Shitakke - Solbacken


Område: Solbacken
Fastigheter: Lien 2 och Lien 5 i Malmö
Arkitekt: Hauschild+Siegel
Bostadsförening: Brf Shiitake
Byggår: 2019
Kök: Puustelli Miinus, Puustelli Original

Eko och mångfald satte prägeln på unika kök

Radhuset Brf Shiitake i den centrala småhusstadsdelen Solbacken i Malmö har formen av en svamp som också har givit namnet till byggnaden. Puustellis kök passade bra in med huset som skulle andas ekologi och hållbarhet.

Radhusprojektet Brf Shiitake – Solbacken i Malmö är individuella och unika radhus som delar en gemensam gård med växthus, pool, ateljé/verkstad och odlingsbäddar.
Malmöbaserade byggaktörs- och arkitektföretaget Hauschild+Siegel belönades med Skånes arkitekturpris 2019 för projektet.

Köken till bostäderna är levererade från Puustellis projektavdelning i Sverige och är planerade med både Puustellis originalserie och den ekologiska serien Miinus.

Malmö Project Brf Shiitake 4 Miinus
Det levererades både originalkök och ekologiska Miinuskök till radhusen. Här ser vi ett Miinuskök.

 

– Bakgrunden kom från tidigare projekt som vi har gjort med Hauschild + Siegel, via Martin Stavenow Svensson som är arkitekt och kontorschef där, berättar Richard Moberg som ansvarar för Puustellis projektavdelning. Han hintade om att de hade det här radhusprojektet på gång.

– Det skulle andas ekologi och hållbarhet, det skulle sticka ut lite extra och så ville han ha lite mångfald. Då tyckte han att Miinus eller dylikt skulle bra. Framför allt skulle det passa konceptet bra med lite ekostadskänsla. Det var väl egentligen där det började.

Radhuset Brf Shiitake
Kök med högt i tak. Köket är försett med en stege som enkelt flyttas utmed stålröret.

 

Inspiration hämtad från naturen

Byggnaden har ett unikt utseende. Om man tar ett snitt från sidan så ser det ut som en svamp, där det övre planet är större ytmässigt än vad undre planet är – därav namnet ”Shiitake”.

– Det har man gjort för att maximera ytan och samtidigt få ett solskydd både på fram- och baksida istället för att bygga dem separata, förklarar Richard.

Radhuset Brf Shiitake
Alla de 13 bostäderna i radhusen har unika kök.

 

Alla kök är unika

Fastigheten består av 13 stycken bostäder där sju av köken är från den ekologiska serien Miinus och sex stycken är från originalserien.

– Det som gjorde projektet lite unikt var att de gav oss väldigt fria tyglar. Kunderna har fått välja ganska fritt, vilket gjorde att köken har blivit näst intill unika var för sig, berättar Richard. Alla har valt ganska olika och placerat köken på lite olika ställen, eftersom kunderna fick vara med i så tidigt skede. Det är inte så vanligt att man får det i den här typen av projekt.

Radhuset Brf Shiitake

 

Maximerat eller avskalat

En del kunder har valt att maximera skåpsvolymen i köken och andra har tänkt precis tvärtom.

– Husen är ganska lika designmässigt. De har råa betongväggar som är synliga i alla köken – det lite råa avskalade. Sen har en del av kunderna valt att bygga för större delen av betongväggen. Några har valt att visualisera den helt.

Radhuset Brf Shiitake

 

– Jag kan tycka att det som har varit extra roligt i det här projektet är att det har varit sån mångfald. Det speglar lite hur olika alla kökskunderna är, men att det går att få till.

Dels att vi har två serier – här kan vi erbjuda båda önskemålen – den som vill ha originalserien och den som vill ha lite extra hållbarhet och lite extra tanke på eko och miljö och design. Och sen att vi kan erbjuda ett stort urval av kulörer, vi har allt från vitt till svart.
Vi har fått med en väldigt stor bredd i det här projektet.

Radhuset Brf Shiitake

 

Fakta

  • Område: Solbacken
  • Fastigheter: Lien 2 och Lien 5 i Malmö
  • Arkitekt: Hauschild+Siegel
  • Bostadsförening: Brf Shiitake
  • Byggår: 2019
  • Kök: Puustelli Miinus, Puustelli Original

<< Alla referensprojekt

Kontakta projektförsäljning

Projekt
Marknadsföringstillstånd