Puustelli har tagit positionen som en modern kökstillverkare som driver utvecklingen av framtidens hållbara, fabrikstillverkade kök. Ett mål som bland annat tydligt visades genom patentet på Miinus-konceptet från 2018. Ett koncept som bygger på målet att producera kök med lägsta möjliga koldioxidavtryck och med längsta möjliga hållbarhet. En del i Miinus-konceptet är möjligheten att välja en FosbArt-lucka. En lucka som inte enbart tillför ett eget uttryck utan också innehar den bästa inomhusklassificeringen M1.

FosbArt-luckor kollage

FosbArt-luckorna är tillverkade av OSB-skivor (FOSB= Furniture Oriented Stranded Board) som genom sin grovborstade och levande yta skapar unikt uttryck.  Ett material man främst sett inom byggbranschen men som på senare tid också letat sig in i hemmiljön.

"När Miinus föddes 2013 kom OSB skivan in som ett ypperligt material. Eftersom det finns olika typer av OSB och våra krav och önskemål var så specifika, krävdes åtskilliga tester innan vi träffade rätt. 2017 knäckte vi koden genom en ytbehandling som bibehöll känslan och uttrycket och samtidigt gör att luckan lämpar sig i köksmiljöer. Byggnadsskivan blev en möbelskiva och namnet Fosb Art kändes helrätt", säger  Tony Lönnqvist, Project Manager på Puustelli och en av eldsjälarna bakom Miinus-konceptet och framtagningen av FosbArt-luckorna.

Inspiroiva miljöö

FosbArt-luckorna bidrar till många fördelar. En giftfri produktionsprocess av rena material och en stor valmöjlighet av färger ger den medvetne konsumenten möjligheten att skapa ett personligt kök med lågt avtryck såväl under produktionsprocessen som när luckorna väl är monterade på hemmaplan. Ett kök som inte läcker giftiga gaser utan innehar den bästa inomhusklassificeringen M1.  Fosb-Art kan levereras i upp emot 30 kulörer och 1000-tals (!) specialkulörer om man inte föredrar den trärena looken. Materialet är dessutom ett mer kostnadseffektivt alternativ och en av de luckor som ligger i Puustellis lägre prissegment. Ett fantastiskt alternativ till den som letar mer miljövänliga alternativ, den som söker det mer unika eller kanske den som gärna förenar dem båda!

"Med FosbArt erbjuder vi en lucka med levande struktur och träkänsla. En produkt som både är genial utifrån materialval och som sticker ut designmässigt. Som krona på verket är den miljövänlig och en sann förebild ur ett cirkulärt perspektiv", fortsätter Tony Lönnqvist.

Ekologinen industrial-keittiö lakattu fobART ja tasotuuletin
Den levande, grova ytan skapar inte enbart ett unikt uttryck utan ger även produkten ett längre liv. Skulle man på sikt behöva laga en skavd lucka är ytan förlåtande och enkel att renovera.

 

FosbArt
Välj mellan olika kulörer. Den lite grova ytan är tacksam att lacka. Håll en lugnare, mer nedtonad stil, kanske trären eller ös på med färg! Det finns upp emot 30 kulörer och 1000-tals specialkulörer att välja mellan.

 

Visste du att?

Trendköket som Puustelli tagit fram tillsammans med Stefan Nilsson är byggt enligt Miinus-köket koncept. Miinus är ett koncept som innefattar hela köksserien, dvs stommar, ytor, beslag mm. Förutom de faktiska delarna beräknas det totala avtrycket genom att noggrant följa och styra processen sett till kökets förväntade livscykel från produktion och transport till materialval och slutligen återvinning och återbruk. Allt för att nå ett så lågt avtryck som möjligt. Beräkningar visar att ett Miinus-kök från Puustelli har mellan 35–40 % lägre koldioxidavtryck än ett vanligt kök.

Trendköket 2024 är ett riktigt statement-kök som uppmanar oss till att fira litet som stort. Det är just därför det lilla blå skåpet som är placerat ovanför bänken kallas för just "firar-skåpet", perfekt anpassat för några glas och favoritdrycken.

Moderni_värillinen_punainen_i-keittiö_saareke_erikoisviilu_keraaminen_2023_Puustelli_Miinus_Juhlavuosi_10_Ruotsi-5_coll.jpg
Trendköket 2024 planerat tillsammans med trendspanaren Stefan Nilsson.

 

Puustelli tummar inte på hållbarheten

I över 100 år har Puustellis moderbolag Harjavalta Oy verkat och sedan dess värnat om sin snickerikompetens och kvalitet, vilken har överförts genom en djupt rotad tradition av anställda i årtionden och generationer. Parallellt med tillverkningen har under de senaste 20 åren hållbarhetsfrågorna varit en central del av produktutvecklingen. Inom bolaget finns ett internt program, Natural Steps, som ska leda fram till en koldioxidneutral produktion senast 2035. Denna omfattar ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter. Hos Puustelli vill man förstå sin klimatpåverkan och klimatförändringens inverkan varför klimatavtrycket från hela verksamheten dvs allt från produktutveckling till installation och användning tas med i beräkningarna.