Ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson

VEGO-grundaren Mattias Kristiansson avslöjar hemligheterna bakom sitt berömda kök


– För mig är det viktigt att det finns ytor att arbeta på. Jag gillar att jag med det här köket har fått en köksö, med spishällen centralt. Det är jättebra att jag kan filma där – och det är också trevligt när man har folk över. Man kan stå och hänga. Plus att jag tycker att mat i sig är en happening! Nu kan man stå där och spexa – jag gillar det!

I Mattias Kristianssons kök finner vi en perfekt kombination av funktionalitet och stil. Här finns allt man behöver för att skapa fantastiska matupplevelser, omgiven av en vacker och harmonisk inredning. Mattias är en inspirerande person som brinner för en hållbar och växtbaserad livsstil och det märks att han trivs här i sitt kök.

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Björkluckornas oceanblå färgnyans utgör en perfekt bakgrund för vardag, fest och filminspelningar. FOTO: Martin Cederblad

 

En vacker plats för matlagning, fest och filminspelningar

Om du har sett bilderna i VEGO – Sveriges största vegetariska mattidning – eller om du har följt tidningens YouTube-kanal eller konton på sociala medier, vet du redan hur vackert och praktiskt inrett Mattias Kristianssons kök är. Det är i det här köket – mot bakgrund av de oceanblå specialfanerluckorna av finländsk björk – Mattias spelar in filmerna till VEGO-tidningen.


– Jag filmar alla videos till tidningen och sociala medier här. Jag hade från början inte ens tänkt tanken på att man kunde spela in filmer här. Men köket är perfekt för att spela in videor eftersom man får en hel överblick och det blir ett fint djup och fina färger.

Köket är välorganiserat och funktionellt, ett vackert rum att arbeta i. Varje detalj tycks vara utvald för att skapa en genomtänkt helhet. Men Mattias berättar att från början tänkte han bara på att köket skulle vara lätt att använda. Och att det skulle vara ett socialt ställe.

– Det skulle funka att hänga i, inte bara för mig utan även för gäster. Och jag ville bara ha något som var lätt att rengöra och hålla på i, som jag kan gå lite bananas i. Jag är inte så här kock-kockig. Det är helt kaos när jag är i köket.

I centrum av köket ser vi den från Mattias matlagningsfilmer välbekanta ljusa keramikskivan Statuario Venato som – kontrasterande mot färgstarka ingredienser och tallrikar – utgör en perfekt bakgrund för matlagningsdemonstrationer och filmer.

– Jag gillar köksön med den här keramikskivan därför att den håller ihop köket väldigt bra – och passar väldigt bra oavsett var man gör. Om jag står och hackar grönsaker till exempel – nu kan jag ställa ut folk här som hjälper mig att laga mat. Jag kan stå här och kavla wienerbröd medan vi umgås.

Mattias berättar att han och hans sambo Aman Singh Sangha ville att köket skulle fungera som ett socialt ställe. Därför valde de att placera spishällen i köksön ute i rummet.

– Jag älskar att ha folk över. Jag fattar grejen varför alla samlas i köket på fester. För att det är bästa stället – det är någonting mysigt med kök.

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Köket som ateljé och filminspelningsplats – de oceanblå skåpluckorna är tillverkade av finländsk björk i Puustellis anläggning i Harjavalta. FOTO: Martin Cederblad

 

VEGO – en hållbar framgång

Det var 2014 som Mattias Kristiansson startade tidningen VEGO som nu är Sveriges största vegetariska mattidning. Nu rullar framgången på men att starta tidningen var inte helt lätt.

– Jag var ju som alla som byter kost – oavsett vad det är så måste man berätta för alla andra hur fantastiskt det är! Jag hade först en blogg, men jag älskar tidningar. Vid det tillfället hade jag inget jobb och jag ville göra någonting eget men jag visste inte vad.
Mattias dåvarande man uppmuntrade idén att starta något eget och sa ”du får till du är 30 på dig att komma på någonting”.

– Då var det också så att jag var hos alla förlag och de sa nej. ”Ingen kommer att köpa, ingen bryr sig om vegetarisk mat”. Så då gjorde jag det själv och satt och gjorde hela första numret här i lägenheten – helt galet. Sen bara rullade det på men det är också helt absurt att det funkar. Alltså det är bara för att man har en massa galna veganer som lyfter en!

Inte långt efter att Mattias gjorde första numret här i lägenheten var framgången given. Idag ser man tidningen VEGO i de flesta tidningshyllor runt om i landet. Sedan start har det har varit en framgångssaga.

– Många vill vara bra människor – det bidrar till intresset för tidningen. Det är också en väldigt snygg tidning. Jag prenumererar på många tidningar runt om i världen och VEGO är den bästa, säger Mattias och skrattar till.
 

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson älskar att testa olika matkulturer och upptäcka nya smaker. För honom är mat en form av nöje och kreativitet som aldrig blir tråkig. FOTO: Martin Cederblad


Författare till 14 böcker om hållbar livsstil och växtbaserad mat
 

Det syns att Mattias älskar sitt kök och allt som har med vegetarisk matlagning att göra.

– Jag älskar mat. Jag blir helt chockad över folk som inte tycker om mat eller lagar mat och inte tycker att det är stor del av tillvaron, säger Mattias.

Förutom att grunda Sveriges största vegetariska mattidning har Mattias skapat 14 böcker som handlar om hållbar medveten livsstil, och om växtbaserad mat. Mattias intresse för maten och matlagningens kultur har tagit honom på en resa som han delar med en ständigt växande läsekrets och följare på sociala medier.

– Jag tänker att för alla som har klimatångest eller är stressade över klimatet så är det väldigt lätt att börja en förändring med maten. Det är en sådan lyx, speciellt för oss här i Sverige som har det så bra. Lyxen att vi kan ändra vad vi äter och på så sätt göra en förändring. Det ska man inte ta för givet.

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson är mannen bakom VEGO, Sveriges största vegetariska mattidning, och författare till 14 böcker som alla handlar om hållbar livsstil och växtbaserad mat. FOTO: Martin Cederblad

 

Rena material och en giftfri produktionsprocess

Liksom i matlagningsvideorna från VEGO lyser det om Mattias när han under intervjun talar om matlagning som del av en hållbar och växtbaserad livsstil. Kanske var det hans engagemang för en hållbar livsstil som ledde till att han valde ett Miinus-kök från Puustelli.

– Jag är helt vegan och min sambo är vegetarian. Allt vi äter är veganskt här hemma. Det var egentligen inget medvetet val från början. Jag började med en köttfri måndag för jag hade lite klimatångest. Sen blev det tisdag, onsdag, torsdag och så rullade det på.

När Mattias började med köttfri mat märkte han att det inte fanns så mycket recept att jobba med.

– Det kändes som att man var i ett litet hörn men det var ändå väldigt kul att jobba med det lilla man hade och att upptäcka någonting nytt. Sen blev det bara mer och mer. Jag läste på om djurindustrin, klimat och hälsa och då fanns det ingen återvändo.

De oceanblå luckorna vi ser inrama Mattias matlagningsfilmer är – liksom allt material i Puustellis kök – tillverkade av rena material i en giftfri produktionsprocess. Puustellis Miinus-kök är ett innovativt möbelkoncept där Puustellis forsknings- och utvecklingsavdelning tog fram en produktion som är extra miljövänlig, och som har beviljats ​​ett europeiskt patent.

–  Jag älskar mörkblått! Jag älskar mörkblått som färg. Jag tycker att alla är snygga mot en mörkblå färg, och köksluckorna är väldigt snygga mot den här keramikskivan. Sen ville vi ha de här mässingsdetaljerna. Det är lite lyxigt.
 

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Mattias tycker att alla är snygga mot en mörkblå färg. FOTO: Martin Cederblad

 

Matlagningen i det här köket är en happening!

Ja, att laga mat i ett snyggt kök är en lyx, enligt Mattias, och själva matlagningen är en happening. Hans passion för mat och möjligheten att inspirera läsarna till att genom maten förändra sin livsstil var ju anledningen till att han startade VEGO. Och i sina videor delar han glädjefyllt och entusiasmerande med sig av sina kunskaper om hur maten vi äter påverkar miljön och klimatet.

– Jag älskar matlagning. Det är en kul hobby att ha för man kan aldrig tröttna på den. Jag är dessutom en sån som älskar att testa olika matkulturer. Även om jag inte kan resa till Thailand eller Kina så kan jag nörda in mig i det köket. Jag tycker också att det är ett sätt att få förståelse för andra kulturer.

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Matlagningen är en happening. FOTO: Martin Cederblad


Köket är som en ateljé
 

Mattias berättar hur viktigt det är för honom att ha ett snyggt och funktionellt kök, eftersom det gör att matlagningen blir så mycket roligare och enklare.

–  Målet när vi skulle renovera köket var att ha mer färg och göra det lite roligare.

För Mattias är matlagning en konstform och han ser ut att trivas i köket som en konstnär i sin ateljé. Här kan han skapa, experimentera och inspirera hundratusentals människor – tidningen VEGOS läsare, gäster och vänner – till en hälsosam och hållbar livsstil.

– Jag är en sådan som tycker om en snygg finish. Detta är ett ställe som jag är på mycket av tiden och jag tycker att man gör maten en otjänst om man har ett fult kök. Det är som att folk går och köper nya träningskläder. Det är roligare om det är ett snyggt kök.

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Välorganiserat och funktionellt samtidigt som det är stilfullt och vackert att titta på. FOTO: Martin Cederblad

 

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
För att få en bra översikt placeras kryddorna i en låda intill hällen. FOTO: Martin Cederblad

 

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Utrymmen för sortering och kompostering blir allt viktigare i ett kök. FOTO: Martin Cederblad

 

Litade på inredaren från Puustelli

Mattias och hans sambo valde att utnyttja Puustellis helhetsservice. Mattias berättar att när de beställde köket från Puustelli hade han inte byggt om ett kök tidigare. Han tycker att det gick smidigare än han trodde.

– Vi ville ha färg! Vi är väldigt anti vitt och grått. Och det var en stor grej att öppna upp hela lägenheten. Nu kan vi umgås på ett helt annat sätt här.

Den första veckan när vi kunde börja använda köket kändes det ovant att ha ett sådant här kök, säger Mattias. Det här är så här fint! Jag är det där barnet som inte är van vid de fina leksakerna, säger han och skrattar. Det är roligare att laga mat i ett vackert kök.

– Jag litade fullkomligt på inredaren från Puustelli. Jag visste att vi ville få ner den där väggen. Det var det enda som jag tänkte på men det var ju hon som kom på att vi skulle ha hällen i köksön. Vi hade ju inte ens tänkt tanken på att den kunde vara där. Det var ju liksom game change. Det är det upplägget som jag gillar mest.

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Och det var en stor grej att öppna upp hela lägenheten. Nu kan vi umgås på ett helt annat sätt här. FOTO: Martin Cederblad

 

Fördelarna med det nya köket

Mat är en upplevelse i sig själv, säger Mattias. Att laga mat i ett snyggt kök gör det ännu bättre! Och när köket är både arbetsplats och filminspelningsplats är det ännu viktigare att man trivs med inredningen.

– För mig är det ju både. Det blir en arbetsplats för mig för jag provlagar all mat här. Det jag gör till tidningen och till kokböcker. Jag har ingen annanstans. Jag filmar mycket här och nu har jag har även börjat ta bilder här.

Och lika viktigt är köket i vardagen, och för att umgås med vänner och familj.

– Även att bara sitta med sin partner och käka. Det är något visst att ha den där middagen ihop. Det är lite mysigt. Jag kommer från en uppväxt att vi aldrig åt tillsammans. Alla slutade olika och mina föräldrar var inte så matintresserade heller. Det är ett enkelt sätt för man behöver inte prata heller.

Mattias berättar att han gillar att bjuda på mat, eftersom han har insett att många är inte så intresserade av matlagning och inte lagar så mycket mat själva. Det lyser om Mattias när han talar om hur det nya köket blivit en vacker och inspirerande samlingsplats såväl i verkligheten här i lägenheten som på VEGO-tidningens sociala medie-kanaler.

Det är ett väldigt bra sätt att få vänner på, säger Mattias och skrattar. Han har bott i Stockholm sedan 2005, och flyttade till lägenheten som han och bor i idag 2013. Han berättar att han trodde att han aldrig skulle kunna bo inne i stan – och så flyttade jag och min man hit – och det var helt chockerande och jättekul – jag gillar att ha fester och middagar här.

– Jag älskar hällen för att det inte någon fläktkåpa. Jag gillar att inte ha något som hänger ner från taket. Jag älskar den, plus att det är den som jag använder mest – den är så nice. Vi kommer att kunna ha helt andra fester här. Det tycker jag är jättekul.

– En annan detalj jag gillar är den infällda ledbelysningen under skåpen. Jag är alltid en sån där som tycker vi borde ha mer belysning. Det gör väldigt mycket att belysningen bara är där.

Det ekologiska köket Puustelli Miinus hos Vego-kocken Mattias Kristiansson
Jag fattar grejen varför alla samlas i köket på fester, säger Mattias Kristiansson. Det är någonting mysigt med kök. FOTO: Martin Cederblad

 

Färgsprakande matlagning i ett hållbart och vackert kök

Det känns verkligen passande att Mattias inspirerande matlagningsvideor spelas in i ett Miinus-kök, som har tillverkats och utformats för att vara hållbart, långlivat, flexibelt och till stor del självunderhållande. Miinus-köket är inte bara vackert på foto och film – det är också en ansvarsfullt och giftfritt tillverkad helhet vars alla material är återanvändbara och återvinningsbara. För såväl material som tillverkning har Puustellis forsknings- och utvecklingsavdelning tagit fram ekologiska lösningar.

–  Det blev så bra att vi öppnade upp hela lägenheten som vi gjorde när vi renoverade det här köket.  Vi gillar färg både jag och Aman. Det har varit målet att ha mer färg och göra det lite roligare. Vi ville ha någonting som speglade vår personlighet. Vi vile inte ha vitt, vi ville inte ha grått, det tycker vi är tråkigt. Vi ville ha något som var färgglatt i grunden där vi fortfarande kan lägga till tokiga grejer.

Fakta om köket

Lucka: Specialfanerlucka, M-PURE, TP16V, OCEAN
Handtag: VE419-63-160 och VE419-63-020
Stomme: Biokomposit (bc70, grå) och Björk OSB (b42, grå)
Bänkskiva: Keramikbänkskiva (Statuario Venato)

 

Beställ nyhetsbrev
Beställ Idébok
Boka tid för köksplanering

 

BESTÄLL PUUSTELLIS NYHETSBREV OCH FÅ TIPS OCH INSPIRATION INFÖR DIN KÖKSRENOVERING

Vilken typ av projekt planerar du:
När du skickar in formuläret får du vårt nyhetsbrev i din e-postadress. Läs om vår integritetspolicy.
Marknadsföringstillstånd
Vilken typ av projekt planerar du:
Marknadsföringstillstånd

Boka tid för köksplanering

Skicka in din bokning till butiken nära dig. Vi bekräftar tiden snarast.
Vilken typ av projekt planerar du:
Hur vill du att vi kontaktar dig
Jag vill boka
Marknadsföringstillstånd
Efter att du har skickat in formuläret så kan våra köksinredare kontakta dig via e-mail eller telefon.