Akesson_Engvall

Trivsel och inspiration i paret Åkessons drömkök i Täby


Om man en försommardag promenerar i Täby och väljer vägen norrut nedför Predikantvägen mellan de skolavslutningsfina syrendoftande trädgårdarna kommer man strax att genom de ljusgröna bladverken skymta en vackert grå tvåvåningsvilla med ett karaktäristiskt runt fönster över entrén. Kanske anar man redan vid en flyktig blick att här bor två personer med ett skarpsynt intresse för design och färgsättning. Och om man som vi, i sällskap med Puustellis inredare Netten Engström, kliver in i villan får man verkligen detta bekräftat.

Gemensamt engagemang för design och färgsättning

Medan vi går genom Cecilia och Anders Åkessons villa och ser oss omkring i parets nya Puustellikök blir vi bemötta av ett så smittsamt engagemang för såväl inredningsdesign som andra ämnen att nyfikenheten omedelbart väcks. Det är Cecilia som guidar oss och medan vi spanar in köket och gör i ordning för att fotografera berättar hon om glädjen i att dela sitt stora intresse för inredning och design med sin man.

Åkesson_Engman_2023_8
Cecilia och Anders Åkesson i sitt nya Puustellikök

– Här bor jag med min man Anders som är fd pilot och som idag arbetar med flygsäkerhet. Våra intressen är bland annat resor och inredning. Att skapa vackra miljöer är min och min mans gemensamma intresse där vi kompletterar varandra väldigt bra. Jag är mycket för färgtoner och form och Anders gillar designsaker, snygga lampor och fina stolar.

Åkesson_Engman_2023_7
Den trivsamma och rymliga atmosfären i paret Åkessons Puustellikök
Åkesson_Engman_2023_9
Ett kök som andas ljus och frihet

Det här köket känns så trivsamt och rymligt – en plats där man vill dröja sig kvar länge. De ljusa köksluckorna Bravura från Puustelli är tacksamma att fotografera och ger köket en vacker karaktär som idag förstärks extra av vårgrönskan utanför fönstren och av snittblommor och grönskande kryddodlingar i köket. Här vill man gärna sitta kvar och höra Cecilia berätta om det engagemang som hör samman med hennes yrke som förskollärare och föräldracoach.

Åkesson_Engman_2023_1
Harmonin mellan inomhus och utomhus i det vackra köket

– Vid sidan om mitt stora intresse för inredning, arbetar jag med något som är som ett kall för mig. I botten är jag förskollärare och nu även certifierad föräldracoach. 

I mitt nystartade företag erbjuder jag alla möjliga tjänster kring det viktiga uppdraget att stärka föräldrar och pedagoger i sitt ledarskap. I min kommande bok hoppas jag att jag kan lotsa våra föräldrar på ett kärleksfullt sätt i det viktiga arbetet  att skapa trygga barn med sund självkänsla. Morgondagens vuxna.

 

Renoveringsstarten och kökets förvandling

Det var i januari 2022 som Cecilia och Anders påbörjade renoveringen av köket. Det tidigare köket var ett Puustellikök men över 15 år gammalt, och Cecilia och Anders ville ta bort en vägg för att skapa det här ljusa luftiga köket.

– Min man hade redan ett Puustellikök och han var så nöjd med det och så ville vi ha ett kvalitetskök helt enkelt. Vi åkte runt lite till olika ställen och så blev vi så väl omhändertagen av Netten Engström på Puustelli Täby – hon val väldigt lyhörd för våra önskemål. Det var aldrig några problem.

Åkesson_Engman_2023_4
Drömköket som Cecilia och Anders Åkesson skapade i samarbete med Puustellis inredare Netten Engsröm (t.h.)

Vi frågar Puustellis inredare Netten Engström om hon tycker att något med renoveringen var utmanande. Även om det var en omfattande renovering var inget utmanande, säger hon.

– Nej, det var inte det. Det var mycket förarbete. Det var inte bara att riva det gamla och montera det nya. En hel väg skulle bort och nya golv skulle läggas in. Öppna spisen har gjorts om och det var lite knepigt att få till det med bänkskivor och annat.

Det syns att Cecilia och Netten är väldigt glada över samarbetet och resultatet. Cecilia framhäver sin envishet, och det är lätt att känna igen sig i hur det är när man vill realisera den bild man har i huvudet.

– Det är väldigt viktigt med ljus och vi tog bort en vägg just därför eftersom vi ville ha ett ljust kök, men inte helt vitt. Vi hittade en vacker, lite gråbeige ton. Jag visste redan innan att vi skulle vilja ha de här tonerna. Jag hade en bild i huvudet redan innan och så ger jag inte mig innan jag har hittat det. Sedan kommer Anders in med designmöbler och annat.

Åkesson_Engman_2023_5
Ett ljuvligt kök som bjuder in till avkoppling och kreativitet

När Cecilia och Anders påbörjade renoveringen av köket ville de att det skulle vara lätt att arbeta i köket och finnas mycket förvaring.

– Jag älskar det här köket – allting är lätt tillgängligt – det är så bra planerat och praktiskt. Det ska vara snyggt och praktiskt, rena linjer. Jag säger som Ernst – i det enkla bor det vackra på något sätt. Färgsättningen var väldigt viktig. Att hitta den rätta tonen som skulle gå ihop med bänkskivan. Jag står mest för matlagningen. Min man ville ha en superspacig ugn, med en massa finesser och knappar men det är mest jag som lagar maten. Jag tycker att det är viktigt med hälsosam mat och lagar gärna mat med mycket grönsaker.

Åkesson_Engman_2023_2023_6
Smart planering och tidlösa materialval i ett vackert kök

Planeringen och samarbetet med Puustellis inredare

Cecilia och Anders är väldigt nöjda med hur hela processen kring planering, beställning, installation med mera har fungerat.

– Det har fungerat fantastiskt bra eftersom det var så omfattande också. Puustellis montörer har varit enastående. Och Netten var så duktig, hon svarade alltid direkt. Man kunde skicka ett mejl sent på kvällen och det kom svar direkt. Hon var väldigt behaglig att ha göra med. De fick även platsbygga bänken framför köksfönstren. Jag älskar att ha en soffa i köket och det finns även bra förvaring i den. Det kunde inte ha blivit bättre.

Åkesson_Engman_2023_6

Vi frågar Cecilia om det är något hon skulle göra annorlunda om hon gör om köket igen. Men hon svarar att inget skulle hon vilja göra annorlunda. Hon är så nöjd med renoveringen och hur köket både är praktiskt och ett rum att trivas i för paret själva och för deras gäster.

– Och vi har det mycket mer organiserat i det nya köket. Det är lätt att ta fram kastruller och stekpannor från de stora utdragslådorna. När man har gäster så är det väldigt trevligt att man inte ser röran från vardagsrummet. Att jag kan ha kontakten med alla som sitter i vardagsrummet när jag är i köket. Jag var först inne på en köksö, men det var faktiskt Anders som sa att man då kan se all disk och sådant och därför valde vi den lilla upphöjda kanten i stället vilket visade sig att vara ett väldigt bra val.

Åkesson_Engman_3
En dröm som har blivit verklighet – Cecilia och Anders tog bort en vägg för att skapa det här ljusa luftiga köket

På frågan vad de gillar mest med de nya Puustelliköket svarar Cecilia att det är ett så trivsamt kök.

– Skåpet där man gömmer brödrosten och vattenkokaren är väldigt bra, och sedan de stora lådorna. Vi har inte så mycket överskåp utan vi har allting i lådorna, tallrikarna osv. Det är ett väldigt trivsamt kök, vi sitter ofta där. Vi lever i köket kan man säga.

Åkesson_Engman_2023_6

Puustellis inredare Netten Engströms erfarenhet och passion för vackra kök

Puustellis inredare Netten Engström konstaterar att köksrenoveringar kan vara utmanande eftersom det ingår många val och beslut. Och att vara utan kök ett par veckor kan vara utmanande.

– Men så värt när man ser det nya köket.

Netten har lång erfarenhet som köksinredare. Hon började arbeta i Puustellis butik i Täby 2010 och har sedan dess med sin stilsäkra designkänsla och sitt genuina engagemang för att skapa vackra och praktiska köksmiljöer varit väldigt uppskattad av kunderna. Innan hon började på Puustelli var hon egenföretagare och legitimerad naprapat.

Puustelli_Netten Engstrom
Köksinredare Netten Engström från Puustelli Täby

Nyfiket frågar vi Netten vad som är det bästa med hennes jobb och vad det är som gör att hon alltid får köken så fina. Finns det något som gör att hon alltid får till en bra kökslösning?

– Jag lyssnar på kundens önskemål och kommer sen med egna tips och idéer. För att skapa fina kök behövs smart planering och fina och tidlösa materialval. Det bästa med mitt jobb är att det är fritt, kreativt och varierande.

 

Fakta om köket:
Lucka PM16 NCS–S 1502–Y50R

Beställ nyhetsbrev
Beställ Idébok
Boka tid för köksplanering

 

BESTÄLL PUUSTELLIS NYHETSBREV OCH FÅ TIPS OCH INSPIRATION INFÖR DIN KÖKSRENOVERING

Vilken typ av projekt planerar du:
När du skickar in formuläret får du vårt nyhetsbrev i din e-postadress. Läs om vår integritetspolicy.
Marknadsföringstillstånd
Vilken typ av projekt planerar du:
Marknadsföringstillstånd

Boka tid för köksplanering

Skicka in din bokning till butiken nära dig. Vi bekräftar tiden snarast.
Vilken typ av projekt planerar du:
Hur vill du att vi kontaktar dig
Jag vill boka
Marknadsföringstillstånd
Efter att du har skickat in formuläret så kan våra köksinredare kontakta dig via e-mail eller telefon.