Puustelli Sverige - Trendköket 2026

Trendköket 2026 - Puustelli tar ut svängarna med självsäkert storstadskök i röda toner och rostfritt


För fjärde året i rad lanserar Puustelli ett Trendkök – en återkommande design- och hållbarhetssatsning som fångar upp aktuella strömningar inom köksdesign. Tillsammans med trendexperten Stefan Nilsson presenterar Puustelli nu Trendkök 2026 – ett uttrycksfullt och självsäkert kök där materialval och färg står i fokus.

Trendkök 2026 kombinerar stora, industriella rostfria ytor med Puustellis luckor och skåp i olika röda och vinröda toner. Väggarna är klädda i högblankt, kakel i samma röda nyanser, vilket tillsammans skapar ett kök med tydlig storstadskänsla – inspirerat av internationell gastronomi och modern, asiatisk estetik. 

Puustelli Sverige - Trendköket 2026
Trendspanaren Stefan Nilsson.


– “Årets trendkök handlar om självförtroende,” säger Stefan Nilsson. “När andra väljer vitt och beige riktar sig detta kök till den som vill sticka ut – men på ett sofistikerat sätt. Det är mer Dior än streetwear – tydligt, återhållet och med stark närvaro.”

I årets trendanalys pekar Stefan särskilt på hur material och färger just nu driver utvecklingen – snarare än ny teknik. Färgpaletten utgår från globala trender som “messy authentic” och “cosy industrial”, där dämpade vinröda toner, knallröda accenter och naturlig råhet skapar en stark identitet. Inspirationen hämtas bland annat från storstadens unga kockar, internationella designscener och nytänkande formgivare från Tokyo till Milano.

“Det är kombinationen av material och färg som gör årets kök så spännande,” säger Paulina Kalbori, från Puustellis marknadsavdelning i Sverige. “Det rostfria ger styrka och professionalitet, medan de vinröda tonerna tillför värme och en djärv personlighet. Tillsammans blir det en balans som känns både modern och långsiktig.”

Puustelli Sverige - Trendköket 2026
Från vänster Stefan Nilsson och Paulina Kalbori och Jonas Abelsted Eklund från Puustellii Sveriges marknadsavdelning.


Trendköket är mer än en designövning. Det är också en förlängning av Puustellis hållbarhetsprofil, där materialval och lång livslängd är centrala delar. Tillverkaren Stala, som står bakom de rostfria komponenterna, lyfter fram att rostfritt stål är mer än en stilmarkör. Materialet är slitstarkt, hygieniskt och lätt att hålla rent, egenskaper som gör det lika funktionellt i vardagens kök som i professionella restauranger. Dessutom är det helt återvinningsbart och kan därför produceras med lågt klimatavtryck. Outokumpu Circle Green®, som används i Stalas produkter, har till exempel upp till 93 procent lägre koldioxidavtryck än det globala branschsnittet Trendköket är alltså långt mer än en designövning. Precis som tidigare år vill man utmana normer och väcka samtal om hur ett framtidssäkrat kök kan se ut.

– “Vi vill få människor att se köket som något mer än en plats för matlagning – det är ett uttryck för livsstil, värderingar och framtidstro,” säger Jonas Abelsted Eklund, marknadschef på Puustelli Sverige. “Trendköket 2026 är ett starkt statement, men också en inbjudan till att våga välja det som känns rätt – för dig och för planeten.”

Puustelli Sverige - Trendköket 2026

 

 

Puustelli Sverige - Trendköket 2026


Som en del av projektet kring Trendköket 2026 finns även flera av Puustellis samarbetspartners. Kakelspecialisten har bidragit med kunskap och inspiration kring de högblanka kakelytorna, medan det finska varumärket Limente har tillfört armaturer och en genomtänkt ljussättning som förstärker både funktion och atmosfär i köket. Just ljussättning har varit en central del i 2026 års Trendkök, vilket gör Limentes medverkan extra värdefull. Även Stala har medverkat i projektet med sina hållbara rostfria lösningar, som kompletterar kökets materialval och uttryck. Genom dessa samarbeten har köket fått ytterligare fördjupning och en tydlig koppling mellan design, funktion och långsiktig hållbarhet.

Puustelli Sverige - Trendköket 2026


Trendköket 2026 består av följande delar:

Kökskoncept: Puustelli Original
Färgerna i köket: Rusty red matt och Pecan
Lucka: TML87 Variant – Lackad MDF-lucka
Handtag: Flapp
Stommar: Ek och melamin
Rostfria bänkar från Stala
Belysning från Limente
Taklampa NERO iLED från Savo
Ugn med mikro och diskmaskin från Siemens.
Häll med integrerad fläkt från Bora.
Blandare från Tapwell.
Kakel från Kakelspecialisten

Puustelli Sverige - Trendköket 2026
Paulina Kalbori och Jonas Abelsted Eklund är initiativtagare till trendköket, som tillsammans med Stefan Nilsson tagit fram ett trendkök för fjärde året i rad.


FOTO: Martin Cederblad, STYLIST: Per Wennberg