Keittiön valaistus

Belysning i köket


Hos Puustelli omfattar den övergripande planeringen också belysning. Allmänljus och belysning av ett enhetligt arbetsområde är i varje kök en viktig del av kökets funktion och säkerhet. Du kan också glömma skarvsladdar, för i planeringen har man beaktat det antal uttag som önskas.

Allmänljus

Med tanke på ett tryggt köksarbete är det viktigt med allmänbelysning, men också för trivseln. Allmänljuset och andra belysningsobjekt i köket utgör en helhet som bör planeras samtidigt.

Belysning i mellanrum

En lämplig styrka hos belysningen i mellanrum varierar mellan 300 och 500 lux. Ett jämnt, icke bländande ljus belastar inte ögonen och gör det trevligt att arbeta. Färgen på bänkskivan och bakgrundsskivan påverkar hur ljuset bländar. I en kombination med en svart eller mörk bänkskiva och bakgrundskiva bländar mellanbelysningen sällan. Med en vit och ljus yta är situationen en annan och ljuset kan störa mycket. I många lampor kan man justera ljusstyrkan. Lamporna i mellanrum har ofta integrerats i de övre skåpens undersida.

Belysning av inventarier

Puustellis belysta glasvitriner skapar stämning redan som de är, när också sidorna är som dörrarna. Även andra skåp kan naturligtvis belysas. Lamporna kan vara försedda med en rörelsesensor och då tänds ljuset när skåpet eller lådan öppnas. Om du så önskar kan du med ett band av led-lampor effektivare belysa t.ex. köksöns övre del, nedre del eller bådadera. Det finns många olika belysningsalternativ. Lampor och uttag gör Puustelli-multifunktionsskåpen ännu mer funktionsdugliga. Utöver kökets frukostskåp kan skåpet vara belyst tack vare sin mångsidiga dimensionering och sina fina material. Till exempel på en paradplats i hemmet vid kvällsbjudningar.

Belysning vid matbord

Det är trevligt att sitta vid matbordet när lampan inte bländar eller stör sikten. Beroende på lampans modell är en lämplig höjd cirka 60–80 cm ovanför bordsytan. Ju lägre lampan är, desto säkrare bländar den.

Uttag

Alla kök är olika. Ofta är små apparater såsom kaffekokare och brödrostar fast placerade, och därför behövs det uttag också för dem. Dessutom ska andra apparater, bl.a. elvispar, som används då och då få plats på samma bänkskiva. Uttag kan placeras i inventariernas mellanrum eller integreras i bänkskivan och tas i bruk vid behov. Därigenom slipper du skarvsladdarna.

Valaistus logot
Hushållsmaskiner och diskbänk
Keittiön kodinkoneet
Köksutrustning

Förutom Puustellis snickerier så finns alla hushållsmaskiner som kunden önskar med i samma planering. Placeringen av kylskåp och beredningsytor är viktig  för kökets funktion. Varje integrerad hushållsmaskin har ett exakt dimensionerat skåp.

Keittiön allas, hana ja jätelajittely
Kök med ho, blandare och avfallssortering

Handfat, kran och sortering tillsammans är en av de viktigaste aspekterna av köksfunktionaliteten. För möbler kräver detta hållbarhet, olika färdiga lösningar för sortering och flexibel dimensionering för olika kökenheter. En framgångsrik kombination underlättar många dagliga sysslor i köket.

keittiövuoden 2022 avajais edut Puustelli
Köksårets inving 2022 -Erbjudanden till dig som köper nytt kök
Tunnelmallinen musta ekokeittiö
Hitta din egen köksstil