Klassiker på det finska julbordet

Här kommer recept på tre klassiker från mästerkocken Michael Björklund, Potatislåda, Kålrotslåda och Morotslåda. Passa på och testa någon av dessa delikatesser. Alla passar perfekt på julbordet.

 

Potatislåda

  • 1 kg skalad potatis
  • 100 g smör
  • knappt 1 liter mjölk
  • 2 dl sirap
  • ca 1,5 dl vatten
  • ca 1,5 dl mjöl
  • salt
  • vitpeppar

Koka potatis, gör puré och tillsätt smör, mjölk och sirap samt ev. vatten om det behövs.

Pudra i vetemjölet, rör runt.  Smaka av med salt och peppar.

Häll i en smörad form, grädda på 200 grader tills den stannat. Låt svalna.

 

Kålrotslåda

  • 1 kg kålrot
  • 1 l vatten
  • 7,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • drygt ½ liter sirap
  • ca 2 dl skorpsmulor
  • ca 100 g smör
  • salt
  • vitpeppar

Skala och skär kålroten i bitar, koka i vatten tills den är mjuk. Mixa kålroten till en slät massa.

Blanda med grädde, mjölk och sirap. Massan bör vara som en lös gröt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Häll i en ungsform smord med smör. Gör ett mönster på ytan med en gaffel och strö på lite skorpmjöl och några klickar smör. Grädda i 150° tills den satt sig, ca 90 minuter.

 

Morotslåda

  • ca 1 kg skalad morot
  • 3 dl grötris
  • ca 1,5 liter mjölk
  • Ca 1 dl sirap
  • 2 ägg
  • Salt
  • vitpeppar

Skär morötterna i bitar och koka i saltat vatten tills de blir mjuka. Mosa morötterna med en mixer till en slät massa.

Koka gröt på ris och mjölk. Blanda i morotspuré, sirap och ägg, smaka av med salt och peppar. Häll i smörad form.

Grädda i 200 grader tills den nästan stannat. Låt svalna.