Höstkampanj

Modern köksdröm med plats för många


Svart, grått och minimalt med vitt var färgskalan som var bestämd redan från början när Zoltan och Paulina bestämde sig för att bygga ett nytt hus. Köket är mörkt och har en öppen planlösning med en matplats i direkt anslutning. Matbordet är av egen design i samma stil som köket.

När Zoltan och Paulina Kalbori skulle bygga ut sitt hus för några år sen ändrades planerna helt.
– Vi bodde tidigare i huset bredvid som jag köpte 1999, berättar Zoltan. Vi skulle egentligen bygga ut det gamla huset och hade kontakt med en byggfirma. Det var då som idén växte fram.

Genom att behålla huset som det var och stycka av tomten till två mindre så fanns det möjlighet att bygga ett helt nytt hus.
– Det blev en bättre lösning. Ekonomiskt sett så hade det blivit billigare att bygga ut, men nu fick vi allt helt nytt.

Huset har en modern funkisstil med raka linjer och ett platt tak. Fasaden är mörkgrå med stora svarta fönster.
– Det finns inte så många hus i området som har den här stilen, säger Paulina.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök köksinredning
Köket har en öppen planlösning med matplatsen i direkt anslutning. Matbordet är av egen design och har samma sorts keramiska skiva som köksbänken.


Ett hus i modern stil

Stilen på huset var inte självklar från början utan något som växte fram med tiden. Zoltan berättar att det första huset som de ritade var helt annorlunda.
– Vi har försökt maximera alla utrymmen och det gör man ganska bra med ett fyrkantigt hus.

Huset stod klart för ett år sen efter många års planering. Då kunde Zoltan, Paulina, deras tre barn och katten Morris flytta in.
– Vi har bara flyttat tio meter från dörr till dörr. Vi behövde knappt några flyttlådor. Det var jättebra, för då kunde jag ta sakerna från det gamla huset och gå hit och lägga dem direkt i skåpen, säger Paulina.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök köksinredning besticklådor
I köksön är lådorna 65 cm djupa, vilket ger extra volym och därmed gott om förvaring.


Inredning både hemma och på jobbet

Byggnaden är ett suterränghus med entrén på den mellersta våningen. Hallen leder direkt till köket som har en öppen planlösning med kök, matplats och vardagsrum i ett. Det råder ingen tvekan om att inredning är ett stort intresse för paret när man ser familjens smakfullt inredda hus.

Inredning är ett stort intresse för både Paulina och Zoltan.

– Vi jobbar båda två på Puustelli. Jag har snart jobbat där i 23 år och Zoltan i 18 år, säger Paulina. Inredning är ett stort intresse för oss båda, fast Zoltan är mer fokuserad på sådana här elsaker som jag inte är så fascinerad av, säger hon och skrattar.
– Ja precis, vi kompletterar varandra. Jag är intresserad av att tänka ut de praktiska detaljerna, fyller Zoltan i.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök köksinredning
Den stora diskhon har paret stor nytta av. Det som man hand- diskar idag är oftast stort, men det är inte alltid man får in en stor ho vid planeringen av ett kök. Den tar utrymme och det är oftast på bekostnad av någonting annat.


En dov färgskala

Huset har genomgående gråmålade väggar, förutom i källaren där det är vitt. Paulina berättar att de hade bestämt redan från början att huset interiört skulle vara svart, grått och minimalt med vitt.
– Det känns att det är mindre vitt 2021. Det är mer färger och jag gillar den här dova färgskalan. ”Drivved” heter faktiskt väggfärgen. Vi gjorde också en ljusare variant av grå som väggarna målats med på övervåningen.

Svart, grått och minimalt med vitt.

Golvet velade de fram och tillbaka med. Paulina berättar att de har en duktig kollega på jobbet som är expert på det området.
– Provet på golvet fick vi i sista stund och därför är det bra att ha någon att luta sig emot och få det bekräftat – att det här blir snyggt! Vi är fem i familjen och alla ska tycka till och tänka och det gör inte saken enklare.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök köksinredning
Köket har en öppen planlösning med matplatsen i direkt anslut- ning. Matbordet är av egen design och har samma sorts keramiska skiva som köksbänken.


Köksplaneringen

När de skulle planera köket var ett önskemål att ha en stor köksö som man kunde gå runt. Det blev till slut en köksudde och köket fick formen av ett U med mörka luckor.

– Vi ville ha så få färger som möjligt, säger Paulina. Färg kommer till köket oavsett. Det kan vara ett fruktfat, det kan vara tallrikar, alla maskiner, småmaskiner och blommor. Utöver det så ville vi ha en slät lucka som är enkel att hålla ren, så det går snabbt att torka av. Vi har tre barn och alla håller på och grejar här.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök köksinredning
Paulina och Zoltan försöker ha det ganska så stilrent och har valt att blanda handtag och handtagslöst. Det har med det praktiska att göra, som diskskåpet där det både finns motordriven öppning/stängning och handtag. Handtaget kom till i efterhand för paret tyckte att det var smidigt att ha handduken där.


Självklart valde de köksinredning från Puustelli. Stommarna är Diamond Grey Melamin och luckorna TML 87, i Jet black/matt svart. Som bänkskiva föll valet på en keramisk skiva, Cava Pietra Grey. Mycket på grund av att den gick att få i den längd som behövdes för köksön.

Matlagning för stora sällskap

Paulina är den som har störst intresse för gastronomi och deras matlagning är mångsidig.
– Vi lagar allt från ungerskt till finskt och allt där i mellan, berättar Paulina. Den bästa matlagningen tycker hon är tillsammans i ett större sällskap.
– Det är inte alla gånger själva matlagningen det handlar om, utan det ä
r när man sätter sig ner och pratar och njuter. Här var det viktiga att ha ett stort matbord för att kunna ha många gäster och ett stort utrymme för att kunna förbereda maten, säger Paulina och pekar på den stora köksön.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök köksinredning
Hemma hos familjen Kalbori är matlagningen mångsidig. De lagar allt från ungerskt till finskt mat.


– Köksön har en häll från Bora med inbyggd fläkt som suger matoset nedåt. Det gör att köksön känns luftig, berättar Zoltan.

Zoltan tycker att vitvarorna som finns idag är till stor hjälp i matlagningen om man bara ger dem chansen och läser instruktionerna ordentligt.
– Det är rätt häftigt vad som går att göra med moderna vitvaror. Man behöver inte vara så duktig, det finns inbyggda program i maskinerna. Problemet är att man inte alltid läser på. Vi provar någon ny funktion lite då och då.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök köksinredning, häll från Bora
Hällen från Bora har en inbyggd fläkt som suger matoset nedåt.


Dubbla ugnar för stor måltider

I köket finns det två ugnar, en kombinationsugn med micro och en vanlig ugn. Det är en stor fördel då de kan laga mat med två olika temperaturer samtidigt.
– Det går att ha både gratängen och köttet inne på samma gång. Båda ugnarna har pyrolysrengöring som underlättar städningen, så det är perfekt säger Zoltan.

– Vi har inte kommit till de här stora festerna än på grund av Corona, säger Paulina. Men snart ska vi förhoppningsvis kunna bjuda in och ha lite större kalas och då kommer de båda ugnarna att komma till användning.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök, köksinredning, matbord för många
För att få en enhetlig matplats tillsammans med köket valde familjen att ha samma material i matbordet som i köksbänken, en keramisk bänkskiva, fast med olika tjocklek på skivan. Matbordet har en skiva på 6 mm medan köksbänken har det dubbla.


Ett praktiskt kök

Paret lägger stor vikt vid det praktiska i köket. Det ska finnas bra med avställningsytor, matlagningsytor, stora lådor och bra förvaring.

– Jag tycker också att det maskinella är viktigt, säger Zoltan. Sen tycker jag att det är roligt att vi har Push Out – motordrivna lådor och överskåp. Det blir enkelt att jobba i köket, det är bara trycka till lådan så öppnas den.
Zoltan är mycket för de tekniska lösningarna. Något som Paulina till en början inte såg samma behov av.
– De uppåt öppnande skåpen var jag helt emot. Nu skulle jag absolut inte vilja byta dem mot vanliga skåp, säger hon.

Motordrivna lådor gör det enkelt att jobba i köket!

– Du får bort luckorna, fortsätter Zoltan. Du kan öppna alla tre överskåpen utan att några luckor sticker ut mellan dem. Det går snabbt att öppna och stänga med en knapptryckning. En stor fördel med motordrivna luckor är att även den yngsta dottern kan nå att öppna och stänga dem.

Puustelli Kapellvägen Södertälje modernt kök i svart, förvaring Le mans
Hörnskafferiet har utdragbara hyllor eller ”Le mans”- hyllor som de heter. Det blir enkelt att få fram saker och förvaringen lämpar sig också bra för tunga maskiner.

 

Puustelli Kapellvägen Södertälje kök köksinredning, förvaring, sockellådor
Sockellådor. För att få extra förvaring används även utrymmet i socklarna till lådor.


Samma material i matbord och köksbänk

För att få en enhetlig matplats tillsammans med köket valde de att ha samma material i matbordet som i köksbänken, en keramisk bänkskiva, fast med olika tjocklek på skivan. Matbordet har en skiva på sex millimeter medan köksbänken har det dubbla.

– Paulina ville ha ett matbord som är tre och tjugo långt och det är inte så enkelt att hitta. Det gjorde att vi till slut beställde en trettio millimeter tjock laminatskiva, för den kunde vi få i rätt mått. Och sen beställde vi en keramisk skiva till det, säger Zoltan.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök, köksinredning, matbord för många
För att få matplats som harmonierar med köket valde paret att designa bordet själv med material från Puustelli.


Benen beställdes separat och allt monterades på plats hemma i köket.
– Vi har haft Puustellis snickare som har gjort större delen av montaget. Det går ju mycket snabbare och blir fint – de kan det här, fortsätter Zoltan.
Stolarna har en klassisk design av formpressat trä som också kommer från Puustellis sortiment.

Puustellis snickare en trygghet i renoveringen.

Puustelli Kapellvägen Södertälje svart modernt kök köksinredning, keramisk bänkskiva
Matbordet har en keramisk bänkskiva, Matt Marble Marquinia.


– Det svåra var att se hur det skulle bli. Vi mätte och satte tejp på golvet, berättar Paulina. Det är inte självklart att veta även fast vi jobbar med det.
– Jag brukar alltid tipsa mina kunder om att lägga ut lite flyttlådor eller ställa ut stolar och lägga ett lakan över, för att få ett hum om hur det kommer att bli. Då får man känslan för det, berättar Zoltan.

Puustelli Kapellvägen Södertälje kök köksinredning
Bänkskivan går hela vägen ut i fönstersmygen, vilket ger extra plats för matlagning. Diskhon är underlimmad och blandaren har en utdragbar pip.


Pocket Door en modern serveringsgång

Ett av Paulinas önskemål var att ha ett serveringsskåp med Pocket Door nära matbordet. Det är skåp som har dörrar som går att öppna och skjuta in på sidorna, så det inte är några luckor i vägen. De kallas många gånger för frukostskåp.

– Det är lätt att servera direkt från skåpen, ha brödrosten färdig där inne och saker som bröd och kaffe – och ha det nära matplatsen. Vi har alltid ett färdigt frukostskåp, det är bara att öppna dörren så har vi allting där.
– Det är en investering, men man får väldigt mycket för det, förklarar Zoltan. Det blir en praktisk lösning. Det går också använda skåpen som ett kontor, där det finns möjlighet att gömma undan en dator och lite papper.

Puustelli Kapellvägen Södertälje kök köksinredning, frukostskåp, pocket door
Pocket door-frukostskåpet har dörrar som öppnas och skjuts in på sidorna av stommen. Det gör att passagen blir helt fri när luckorna är öppna. I skåpet finns allt förberett för servering av bland annat frukosten.


Lång planering med lyckat resultat

Många års planering ledde till ett resultat som de idag känner att de inte hade kunnat göra på något annat sätt.

– Framförandet tog ett år, men planeringen tog av olika anledningar flera år. Det var mycket som skulle gå ihop; ekonomi, ritningar och bygglov. Det var därför det tog lite tid och egentligen så var det väldigt bra – allting sker av en anledning, avslutar Zoltan.

 

Fakta om köket

Lucka: TML87, Jet black matt svart
Handtag: Vista metal/antracit. De handtagslösa fronterna har Blums servo-drive mekanismer.
Stomme: Diamond Grey melamin
Bänkskiva: Keramik 12 mm, Cava Pietra Grey
Matbord: Keramik 6 mm, Matt Marble Marquinia

Beställ nyhetsbrev
Beställ Idébok
Boka tid för köksplanering
BESTÄLL PUUSTELLIS NYHETSBREV OCH FÅ TIPS OCH INSPIRATION INFÖR DIN KÖKSRENOVERING
Vilken typ av projekt planerar du:
När du skickar in formuläret får du vårt nyhetsbrev i din e-postadress. Läs om vår integritetspolicy.
Marknadsföringstillstånd
Vilken typ av projekt planerar du:
Marknadsföringstillstånd

Boka tid för köksplanering

Skicka in din bokning till butiken nära dig. Vi bekräftar tiden snarast.
Vilken typ av projekt planerar du:
Hur vill du att vi kontaktar dig
Jag vill boka
Marknadsföringstillstånd
Efter att du har skickat in formuläret så kan våra köksinredare kontakta dig via e-mail eller telefon.
Koksveckor hos Puustelli
Köksveckor hos Puustelli
Trendkoket 2023
Puustellis Trendkök 2023